TETANIJA - NEUGODNO ZDRAVSTVENO STANJE UZROKOVANO NEDOSTATKOM MAGNEZIJA
Nedostatak magnezija je ozbiljan zdravstveni problem koji pogađa čak 60% populacije i vrlo lako može izazvati neugodnu tetaniju s kojom se često ni liječnici ne mogu nositi. I prije nego što zaronimo u to što je tetanija, krenimo od početka...

Magnezij je iskra života

Magnezij se često naziva iskrom života jer je vjerojatno najvažniji mineral za naše tijelo. Njegovo trošenje u tijelu odvija se polagano, ali kada se zalihe potroše, to može izazvati neugodne simptome i osjećaje, a može doći i do razvoja tetanije.

Razmislite...

Jeste li se u posljednje vrijeme često osjećali nervozno, neusredotočeno i umorno?

Osjećate li da su vam tijelo i um preopterećeni i pod stresom?

Svaki put kada ste pod stresom, na granici snaga ili opterećujete tijelo i um s više zahtjevnih zadataka istovremeno, u vašem se tijelu troši velika količina magnezija.

S obzirom na "tempo" modernog društva, nije neobično vidjeti sve više simptoma i bolesti koje zbunjuju i liječnike opće prakse i neurologe.

Sve više pojedinaca svih dobnih skupina ima zdravstvene probleme koji nemaju očit uzrok.

To su pojedinci koji primjećuju drhtanje ruku, smetnje vida, grčeve, utrnulost u različitim dijelovima tijela, gubitak kratkotrajnog pamćenja, probleme s govorom i koncentracijom.

I to nisu samo simptomi kritičnog nedostatka magnezija, već stanje koje dovodi do kroničnog nedostatka.

Ali zašto je magnezij toliko važan?

I zašto se njegov nedostatak može razviti u tako ozbiljan problem?


Magnezij je glavni prenosnik živčanih signala 

Brz ritam i sve veći zahtjevi za učinkovitošću u osobnom i profesionalnom životu postali su dio naše svakodnevice. Svoju ulogu igraju i sveprisutne društvene mreže koje nas bombardiraju ogromnom količinom informacija koje naš mozak svjesno ili nesvjesno obrađuje. To rezultira milijardama živčanih impulsa u tijelu koji putuju iz svih dijelova tijela do mozga. U mozgu se ti impulsi prenose između živčanih stanica pomoću neurotransmitera, na čije djelovanje, kao što možete pretpostaviti, uvelike utječe te kontrolira magnezij. Ovi neurotransmiteri uključuju serotonin, dopamin i norepinefrin, koji su povezani s raspoloženjem, emocijama i mentalnim zdravljem. Razina magnezija tako utječe na naše mentalno stanje i raspoloženje.

Osim toga, magnezij pomaže u distribuciji kalcija do stanica i neurotransmitera. No, ako u organizmu nedostaje magnezija, kalcij ne može pravilno obavljati svoju funkciju. Dakle, čak i ako tijelo ima kalcija koliko želi, neće ga dostaviti tamo gdje bi trebao obavljati svoju funkciju.


Gdje i zašto nestaje magnezij?

Magnezij se svakodnevno unosi hranom i pićem. Ima ga u mineralnim vodama i raznim namirnicama.

Vaše tijelo ga koristi za više od 300 biokemijskih funkcija. Glavni zadaci magnezija su rad mišića, metabolizam, sinteza proteina i DNK, regulacija srčanog ritma i zdravlje kostiju.

No, ako vam kažemo da magnezij trošite i razmišljanjem, jednostavno rečeno, nismo tako daleko od istine.

Zamislite da svaki dan unosite otprilike istu količinu magnezija.

Ali na poslu dobijete vrlo zahtjevan zadatak. Računate, prikupljate podatke, osiguravate da će cilj biti postignut i naprežete svoj um duže i više nego inače. Vaš mozak i tijelo rade punom brzinom dok obrađuju svaku informaciju.

Navečer ne možete zaspati, misli vam stalno lutaju po glavi, radite "i kad spavate”, pa vaša opuštenost nije dovoljno duboka, a čak i tijekom odmora moždani centri rade na višoj razini nego inače.

Pri tako velikom opterećenju, organizam prirodno troši magnezij pa njegova razina vrlo brzo pada zbog pretjeranog napora. Magnezij se ne može dobiti ni na koji drugi način osim hranom ili dodacima prehrani, pa je njegova razina uvijek sve niža, što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.


Tetanija - kada se pojavi kronični nedostatak magnezija

Nedostatak magnezija počinje jedva primjetnim simptomima.

Umor. Nedostatak koncentracije. Bolovi u mišićima.

Ništa što vam se već nije dogodilo.

Stoga, u početku možda ne biste pomislili da bi se moglo raditi o nedostatku tako ključnog minerala.

Simptomi su češći i intenzivniji. Možda čak i do te mjere da morate posjetiti liječnika, ali ne uspijevate u potpunosti razumjeti što je uzrok.

Neki idu kući s lijekovima protiv bolova, drugi s potpornim lijekovima i antidepresivima. No bez otklanjanja uzroka ovih simptoma ni ti lijekovi neće dugoročno riješiti problem.

Ako ste se do sada prepoznali u opisanim simptomima i stanjima, vrlo je moguće da imate nedostatak magnezija.

Isto tako, dio ste velike grupe ljudi kojima se to događa. Toliko velik da nedostatak magnezija postaje prava epidemija.

Kada je toliko loše da simptomi više ne nestaju, nego samo postaju očitiji, kažemo da se radi o kroničnom nedostatku magnezija ili tetaniji.

Riječ je o stanju organizma koji je doslovno iscrpljen izvorima važnih minerala, najčešće magnezija. Tako tijelo postupno pojačava signale koje koristi za alarm, kojima vas pokušava upozoriti na nedostatak.

Tetanija se u početku može manifestirati samo kao lagani osjećaj trnaca u prstima ili stisnutih čeljusti. Ako se njegovi simptomi dugo ignoriraju, mogu eskalirati u probleme s pamćenjem, zbunjenost, jak umor, nedostatak koncentracije ili iscrpljenost toliko jaku da možete završiti u bolnici. Iako to nije stanje opasno po život, ipak može biti vrlo neugodno iskustvo.

Najrizičnija skupina su osobe od 20 do 30 godina, no tetanija se može javiti kod svakoga – bez obzira na dob.

Kako prepoznati znakove da tijelo treba više ili potrebne količine ovog važnog minerala? 


Kako se očituje nedostatak magnezija?

• Često imate migrenu i glavobolju

• Borite se s grčevima u mišićima bez jasnog razloga

• Teško zaspite, san vam nije kvalitetan i stalno ste umorni

• Imate problema s kratkoročnim pamćenjem

• Nervozni ste i razdražljivi 

• Stres vas brzo pogađa

• Primjećujete nepovezane i nasumične probavne probleme 

• Često niste dobro raspoloženi

I ovaj bi se popis mogao još nastaviti.

Ali, ako se prepoznate u gornjim točkama, to je znak da vašem tijelu i umu treba magnezij.


MAGNESIUM COMPLEX - SADRŽI 6 OBLIKA MAGNEZIJA

Magnezijev kompleks sastoji se od šest aktivnih, visokokvalitetnih oblika magnezija s izvrsnom apsorpcijom. Kompleksu je dodan vitamin B6 koji dodatno povećava bioraspoloživost magnezija te pomaže pri opuštanju mišića i tijela. Konzumirate ga u obliku kapsula, što uvelike olakšava njegovu upotrebu. Pripravci magnezija u obliku praha često imaju neugodan i intenzivan okus.

Uz redovitu konzumaciju magnezijevog kompleksa možete očekivati:

• Više energije i manje umora

• Opušteno tijelo, manje bolova u mišićima

• Bolja probava, lakše mršavljenje

• Više smirenosti, manje tjeskobe

• Zdravi zubi, kosti, zglobovi

• Nema više nesanice

• Manje migrena

• Jači imunološki sustav

• Bolja regeneracija nakon vježbanja

• Lakša regulacija stresa

• Stabiliziranje šećera u krvi

Magnesium Complex poduprijet će vaše zdravlje, dobrobit i mentalnu sposobnost!




Pročitajte ostale blogove
8 NAMIRNICA KOJE POMAŽU U RAVNOTEŽI ŽENSKIH HORMONA
Hormoni su tvari koje upravljaju vašim zdravljem i dobrobiti. Sve dok su u ravnoteži i glatko obavljaju svoje zadatke, obi...
ISKUSTVA KORISNICA HER BIOTIC DODATKA PREHRANI: 7 ŽENA, 7 PRIČA
Ponavljaju li vam se problemi s gljivičnim i bakterijskim infekcijama, upalama mokraćnog mjehura i neugodnim osjećajem "ta...
KAKO SE RIJEŠITI UPALA INTIMNOG PODRUČJA
Svaka žena se barem jednom u životu susretne s vaginalnom upalom. Članak je pripremila Alison Kogoj, licencirana savjetnic...