KAKO SE RIJEŠITI UPALA INTIMNOG PODRUČJA

Svaka žena se barem jednom u životu susretne s vaginalnom upalom. Članak je pripremila Alison Kogoj, licencirana savjetnica za prirodnu plodnost s dugogodišnjim iskustvom, sistemsko-relacijska terapeutkinja, diplomirana medicinska sestra i predavačica.

Vaginitis je upala vaginalne sluznice, a može doći i do upale vanjskih ženskih spolnih organa, što se naziva vulvitis, dok se upala sluznice i organa naziva vulvovaginitis. Upalu rodnice često prate svrbež, žarenje, pojačan i promijenjen iscjedak. Postoje različiti uzroci upale rodnice, ali najčešći uzroci su bakterije, gljivice, parazitske infekcije, hormonalne promjene i kemijski utjecaji. U nastavku ćemo se detaljnije dotaknuti gljivične i bakterijske upale rodnice.


Gljivična upala rodnice

Jedan od najčešćih uzroka upale rodnice, s kojim se tijekom života susreće više od polovice žena, je upala uzrokovana prekomjernim razmnožavanjem gljivica (Candida albicans). U rodnici je već prirodno prisutna mala količina gljivica koje se u normalnim uvjetima ne razmnožavaju i ne stvaraju probleme. Mnogi čimbenici mogu uništiti vaginalnu mikrofloru, što pridonosi razvoju gljivica. Razvoju gljivica u rodnici sklonije su trudnice, žene s dijabetesom, žene u menopauzi, žene slabijeg imuniteta, žene liječene kemoterapijom, antibioticima te žene koje uzimaju hormonsku kontracepciju. Prirodnu floru rodnice uništava i korištenje agresivnih sapuna, izlaganje vlazi, uporaba tampona i nekih jednokratnih uložaka.

Najčešći znakovi gljivične infekcije rodnice su iritacija rodnice i vanjskog dijela spolovila, crvena i otečena rodnica, bijeli, žuti ili zelenkasti iscjedak koji podsjeća na zgrušano mlijeko. Često je prisutan i svrbež, a može se javiti i peckanje koje se pojačava tijekom mokrenja i spolnog odnosa. Čirevi mogu nastati na vanjskom dijelu genitalija.

Liječenje gljivične infekcije ovisi o tome koliko je teška.


Kod jednostavnih oblika upale liječenje traje od 1 do 3 dana, a kod težih upala od 10 do 14 dana ili čak nekoliko mjeseci.


Gljivične upale liječe se antimikoticima, koji se obično koriste u obliku vaginalnih čepića i krema, a potonje žene mogu kupiti u ljekarni. U slučaju dugotrajnog liječenja također je potrebno koristiti oralnu terapiju prema uputama liječnika. Gljivična upala ne ostavlja trajne posljedice, ali se kod pojedinca može ponoviti. U slučaju tvrdokornih i ponavljanih gljivičnih infekcija - četiri puta godišnje ili više, potrebno je pregledati i partnera.


Bakterijska upala rodnice

Bakterijska upala rodnice nastaje kada se poremeti prirodna ravnoteža bakterija u rodnici i dođe do rasta "štetnih" bakterija. Različiti uzroci mogu promijeniti kiselost vagine, što pomaže smanjiti broj laktobacila koji održavaju vaginu zdravom i povećati broj anaerobnih bakterija koje uzrokuju neugodne simptome u vagini.

Bakterijska infekcija se češće javlja kod spolno aktivnih žena, osobito kod žena koje mijenjaju spolne partnere ili koriste intrauterini uložak. Znakovi bakterijske vaginoze su peckanje i bol u vagini, koji se često pojačavaju tijekom spolnog odnosa, a može se javiti i svrbež. Javlja se kremasti bjelkasti ili sivi iscjedak jakog neugodnog mirisa (najčešće na ribu). Neugodan miris može se pojačati nakon spolnog odnosa ili nakon korištenja intimnog sapuna jer oboje potiče brzi rast bakterija.

Liječenje bakterijske upale je neophodno, jer se u protivnom infekcija može proširiti na jajnike i maternicu, što kasnije može uzrokovati probleme u ostvarivanju trudnoće, a kod trudnica se neliječena infekcija može proširiti na plodove ovojnice, što može dovesti do infekcije plodovih ovojnica. maternice i prijevremenog poroda.


Bakterijska upala rodnice liječi se antibioticima, kod blaže infekcije liječenje traje od 5 do 7 dana, a kod teže infekcije više od 10 dana.


Kada se pojavi upala rodnice, žene često same pokušavaju ublažiti i ukloniti simptome. U svakom slučaju, nefarmakološke mjere su dobrodošle i također potrebne, no u nekim slučajevima liječnički pregled je nužan i neizbježan.

Upala rodnice i savjetovanje s liječnikom

Pogledajmo u kojim je slučajevima upale konzultacija s liječnikom nužna, bez pokušaja da sami uklonite upalu.

1. Ako posumnjamo da se radi o bakterijskoj infekciji. Ako je upala doista bakterijskog porijekla, liječnik će propisati antibiotsku terapiju.

2. Ako se upala ne poboljša nakon primjene terapije. Ukoliko terapija ne donese nikakve promjene ili se stanje čak pogorša, potrebne su daljnje pretrage (mikrobiološke pretrage).

3. Ako primijetimo ili posumnjamo da muškarac ima i simptome upale, npr. crveni glavić penisa, svrbež, može biti i iscjetka, ali često simptomi nisu izraženi. Liječnik će savjetovati je li za oboje prikladno koristiti tretman te propisati odgovarajuću terapiju.

4. Ako se upala rodnice javlja najmanje 4 puta godišnje. U tom slučaju liječnik će se moći odlučiti za detaljnije pretrage (mikrobiološke pretrage) ili za dulje liječenje.

5. U slučaju da se upala javi tijekom trudnoće. Sve upale rodnice u trudnoći moraju se liječiti pod nadzorom liječnika!

Vaginalna upala je ozbiljan problem za žene, jer donosi neugodne simptome poput svrbeža, peckanja, neugodnog mirisa i boli tijekom spolnog odnosa. Žene koje imaju vaginalnu upalu češće navode da tijekom upale radije izbjegavaju druženje, tjelesnu aktivnost i spolne odnose jer upalu prati opća slabost, pojačana razdražljivost, pa čak i osjećaj srama. U slučaju češćih upala rodnice, postavlja se pitanje kako spriječiti upale?

Žena koja se često susreće s upalom rodnice svakako zaslužuje individualni tretman, gdje možemo krenuti od njezinog slučaja i zajedno pronaći rješenja koja će njoj odgovarati. Međutim, u nastavku pogledajmo 5 savjeta koji vas mogu zaštititi od ponovne upale vagine, mnoge su žene već isprobale ove savjete. Oni rade!


5 savjeta koji vas mogu zaštititi od ponovnih upala rodnice


1. Pazite na probavu

Ako često doživljavate upalu rodnice, razmislite kakva je vaša probava; pravilan, nepravilan; često imate zatvor; često ste napuhnuti i vjetroviti; je li vaša stolica često tekuća? Probava, odnosno crijevna mikrobiota također značajno utječe na mikrofloru rodnice! Patogene bakterije koje rastu u crijevima također mogu putovati u urogenitalni trakt i tamo uzrokovati probleme – uključujući upalu rodnice.

Zdrava i uravnotežena prehrana stoga je jedna od prijeko potrebnih mjera kada govorimo o prevenciji vaginalnih upala! Izbjegavajte prerađenu hranu, transzasićene masne kiseline, jednostavne OH, slatkiše, alkohol i kofein te osigurajte dovoljan unos zdravih masnoća, složenih OH, sezonskog povrća i voća, ljekovitog bilja, začina i fermentirane hrane. Redovito konzumirajte namirnice koje će održati vaše tijelo alkalnim: kokosovu vodu, datulje, grožđice, špinat, češnjak, luk, zeleni čaj, maslačak, koprivu, cimet i đumbir. Također razmislite o dodavanju kvalitetnih probiotika. Redovita tjelesna aktivnost i zagrijavanje crijeva ispijanjem toplih napitaka ili korištenjem grijaćih jastučića također će pomoći poboljšanju probave.


2. Recite zbogom jednokratnim tamponima i ulošcima

Vaginalna upala često je uzrokovana ili pogoršana uporabom jednokratnih tampona i uložaka. Rodnica je vlažna, tjelesne temperature nešto više u međici, a kada se na vanjsko spolovilo stavi umetak od umjetnih materijala, sluznica i koža više nisu prozračne, a sve to stvara idealne uvjete u rodnici za rast patogenih gljivica kojima je za razmnožavanje potrebno upravo to – vlaga i visoke temperature.

Žene koje su imale česte upale rodnice te su jednokratne tampone i uloške zamijenile higijenskim proizvodima od prirodnih materijala koji su prijateljskiji prema tijelu; menstrualne čašice, higijenskih uložaka, menstrualnih gaćica, u 60-80% slučajeva navode da više nemaju upalu rodnice.

3. Higijena intimnog područja

Nemojte koristiti sapune za intimnu njegu jer se vagina sama čisti. Intimni sapun smije se koristiti samo na vanjskom dijelu genitalija – oko stidnih usana. Intimni sapun u vagini mijenja njen pH, što je samo još jedan faktor u razvoju vaginalne upale ili pogoršanju simptoma.

Izbjegavajte brijanje genitalija jer nastaju mikrooštećenja (male ranice) na koži, što je pogodno tlo za razvoj gljivica i bakterija. Ne manje važno, stidne dlake služe i kao mehanička zaštita od ulaska mikroorganizama u rodnicu. Kada koristite kreme ili vaginalne čepiće za liječenje upale rodnice, pripazite da svaki dan dobro isperete rodnicu mlakom vodom i tako isperete one slojeve terapije koji se nisu upili od zadnjeg nanošenja i ostali su na koži. površine sluznice ili kože. Nakon pranja vanjski dio spolovila dobro obrišite i osušite te obucite suho pamučno rublje.

4. Intimni odnosi

Prvo pravilo za ponovnu upalu rodnice je: imati jednog spolnog partnera! Čestim mijenjanjem spolnih partnera, a time i prijenosom i primanjem različitih mikroorganizama povećava se mogućnost razvoja upale rodnice. Nakon svakog spolnog odnosa potrebno je mokrenje kako bi se neki mikroorganizmi što prije eliminirali iz urogenitalnog trakta. Zatim mlakom vodom isperite genitalno područje, dobro ga osušite i obucite čisto pamučno rublje.

5. Odaberite udobnu odjeću od prirodnih materijala

Koristite udobno i pamučno donje rublje. Izbjegavajte tanga-gaćice jer se mogu nekoliko puta dnevno zarezati u sluznicu rodnice i dodatno ju iritirati te izazvati mikrooštećenja. Osim toga, kod nošenja tanga gaćica veća je vjerojatnost prijenosa bakterija iz anusa na sluznicu rodnice. Umjesto čestog nošenja uskih hlača (traperica, tajica), nekoliko puta obucite široke pamučne hlače ili suknju jer takva odjeća omogućuje veću prozračnost. Bolja ventilacija vagine također pomaže spavanju bez nošenja donjeg rublja.

Na kraju, dijelim s vama još jedan dobronamjeran savjet; pratiti svoj menstrualni ciklus i bilježiti svoja opažanja - uključujući pojavu simptoma vaginalne upale. Ova metoda će vam pomoći da otkrijete u kojem dijelu menstrualnog ciklusa se upale najčešće javljaju. Na taj način možete se dodatno pripremiti prije ove faze menstrualnog ciklusa; poduzimate preventivne mjere i time pomažete da do upale uopće ne dođe.

Za prevenciju vaginalnih upala možete se pobrinuti i Her Biotic mikrobiološkim kulturama koje su kreirane imajući na umu žene i sve naše potrebe. Sadrže 6 pažljivo odabranih sojeva koji su važni za regulaciju crijevne mikrobiote. Odabrani sojevi nalaze se iu vaginalnoj mikrobioti pa konzumacijom Her Biotic kapsula osiguravate pravilnu probavu i zdravu crijevnu floru te prevenciju vaginalnih upala. Kapsulama smo dodali ekstrakt brusnice i D-manozu, tako da se njima možete pobrinuti i za prevenciju upale mjehura.

Izvori:

·      Gunter, J. (2019) The Vagina Bible. New York: Citadel press.

·      Hillgers, T.W. (2010) The NaPro Technology Revolution: Unleashing the Power in a Woman's Cycle. New York: Beaufort Books.

·      Leparski, S. (2019) The happy hormone guide. Bend: Blue Star Press.

·      Takač, I., Geršak, K. (2016) Ginekologija i perinatologija. Prvi izvod. Maribor: Medicinski fakultet.


Naša preporuka
background
23 reviews
Her Biotic
30 KAPSULA
Dostupno

/ Dovoljno za: 1 mjesec / 0,80€ dnevno

Jedinstvena mješavina Her Biotic stvorena je upravo za žene i prevladavanje problema koji ih sputavaju. Her Biotic je vrhunska kombinacija 6 pomno odabranih probiotičkih sojeva koji posebno podupiru žensko zdravlje i blagotvorno utječu na ženske tegobe. Mikrobiološke kulture dokazano obnavljaju crijevnu i vaginalnu mikrofloru, a imaju i antimikrobni učinak. Proizvod je namijenjen ženi u svakoj njenoj životnoj dobi; mladim djevojkama i zrelim ženama.

Od €23,90
Pročitajte ostale blogove
8 NAMIRNICA KOJE POMAŽU U RAVNOTEŽI ŽENSKIH HORMONA
Hormoni su tvari koje upravljaju vašim zdravljem i dobrobiti. Sve dok su u ravnoteži i glatko obavljaju svoje zadatke, obi...
ZNAČAJ ZDRAVE CRIJEVNE MIKROBIOTE U TRUDNOĆI
"Konzumacija mikrobioloških kultura (probiotika) tijekom trudnoće sigurna je, a zbog brojnih pozitivnih učinaka i preporu...
KAKO SE RIJEŠITI UPALA INTIMNOG PODRUČJA
Svaka žena se barem jednom u životu susretne s vaginalnom upalom. Članak je pripremila Alison Kogoj, licencirana savjetnic...