8 NAMIRNICA KOJE POMAŽU U RAVNOTEŽI ŽENSKIH HORMONA

Hormoni su tvari koje upravljaju vašim zdravljem i dobrobiti. Sve dok su u ravnoteži i glatko obavljaju svoje zadatke, obično se s njima uopće ne morate baviti. No privlače našu pozornost kada među njima postoji dominacija.

Žene na različite načine doživljavaju neravnotežu hormona. Među najčešćim simptomima su:

▫️ neredoviti menstrualni ciklusi i bolne mjesečnice;
▫️ gubitak kose i lomljivi nokti;
▫️ prištići i akne, vrlo slični onima u pubertetu;
▫️ valovi vrućine i debljanje oko trbuha nakon 40. godine života;
▫️ problemi koncentracije i nedostatak energije;
▫️ umor i problemi sa spavanjem;
▫️ stalna želja za hranom;
▫️ promjene raspoloženja.

Naravno, mnogo je više simptoma uzrokovanih neravnotežom ženskih hormona, ali ovo su oni koji nas najčešće podsjećaju da se nešto događa u tijelu.

Estrogen i progesteron, najvažniji ženski hormoni

 

Kada govorimo o hormonalnoj (ne)ravnoteži kod žena, najčešće mislimo na estrogen i progesteron. Oba su usko povezana s menstrualnim ciklusom, zbog čega se često nazivaju najvažnijim ženskim hormonima.



Njihove su uloge u tijelu iznimno važne, jer osim što sudjeluju u menstrualnom ciklusu, brinu se i za čitav niz drugih procesa. Pogledajmo kako to funkcionira.



Estrogen je hormon koji potiče razvoj i oblikuje žensko tijelo. Osim toga, brine i za:

▫️ zdrave i jake kosti;
▫️ regulaciju kolesterola;
▫️ aktivnost i budnost;
▫️ bolju koncentraciju;
▫️ redovite menstrualne cikluse;
▫️ dobar libido;
▫️ energiju.

Njegova suprotnost je progesteron, hormon kojem se pripisuju antidepresivna svojstva i često ga nazivaju hormonom dugog života.

U našem organizmu brine se za:

▫️ reguliranje šećera u krvi;
▫️ pravilan rad štitnjače;
▫️ korištenje masti za energiju (podržava mršavljenje i gubitak masnoće!);
▫️ smanjenje upale;
▫️ smanjenje oticanja.

Kako bismo bili zdravi i osjećali se dobro, vrlo je važno da su estrogen i progesteron u ravnoteži.

Uzroci hormonske ravnoteže

 

Mnogo je uzroka koji mogu kompenzirati neusklađeno djelovanje ili dominaciju jednog od hormona.

Neravnoteže mogu biti dio različitih životnih razdoblja žene, ali mogu biti uzrokovane vanjskim utecajima okoliša i lošim navikama.

Razdoblja života praćena hormonskom neravnotežom


▫️ menstrualni ciklusi
▫️ policistični jajnici (PCOS)
▫️ prestanak uzimanja kontracepcijskih pilula
▫️ menopauza
▫️ postporođajno razdoblje

Vanjski utjecaji i loše navike 


Ksenoestrogeni

Ksenoestrogeni su umjetno stvorene kemikalije koje se mogu pronaći u vodi, hrani, kozmetici i proizvodima za čišćenje te u okolišu. Imaju sličnu kemijsku strukturu kao estrogen, pa djeluju na isti način u tijelu. Budući da tijelo samo proizvodi estrogen, ksenoestrogeni predstavljaju dodatne količine estrogena, što dovodi do dominacije estrogena.

Stres

Stres povećava razinu kortizola, koji blokira receptore progesterona. Što ste više pod stresom i što imate više kortizola, to imate manje progesterona (a time i više estrogena).

Pretjerana tjelovježba

Žene žude za lijepim i snažnim tijelom. U toj želji za savršenstvom prečesto želimo previše i brzo možemo doći do toga da je naš raspored vježbanja mnogo više nego što je potrebno i zdravo. Pretjerana tjelovježba uvelike povećava kortizol, koji zauzvrat snižava progesteron.

Nezdrave navike

Nezdrava hrana i piće, pušenje i alkohol nezdrave su navike koje crpe progesteron iz tijela. Ovo opet otvara prostor za više estrogena, koji u višku uzrokuje zbunjenost i probleme.

Nedostatak sna

Kvalitetan san iznimno je važan, a može utjecati i na neravnotežu hormona. Uz nedostatak sna, kao i kod stresa, raste hormon stresa kortizol, što znači da nema mjesta za progesteron.

Sada kada znate uzroke i simptome hormonalne neravnoteže, vrijeme je da počnete razgovarati o rješenjima.

Prvi izbor svakako nije hormonska terapija, jer vam može donijeti više neugodnih nuspojava nego dugoročnih rezultata.

Srećom, rješavanju hormonske neravnoteže možete pristupiti na potpuno prirodan način, zdravim načinom života, pri čemu je, naravno, prehrana na prvom mjestu.

8 namirnica koje pomažu u ravnoteži ženskih hormona


Sjemenke lana

Sjemenke lana su bogat izvor lignana. Lignani su vrsta fitoestrogena koji se mogu naći u biljkama. Lignani sadrže i estrogene i antiestrogene komponente, koje pomažu u regulaciji hormona i štite od bolesti uzrokovanih hormonskom neravnotežom.


Namirnice bogate B vitaminima

B vitamini podupiru zdravlje i funkciju jetre te joj pomažu da eliminira višak estrogena iz tijela.

Konzumiranje hrane bogate vitaminima B skupine, posebice vitaminom B6, može pomoći u smanjenju prekomjerne razine estrogena, a istovremeno podržava proizvodnju progesterona.


Dobri prirodni izvori vitamina B6 su banane, špinat, suhe marelice i suhe šljive te sjemenke suncokreta, dok su namirnice bogate vitaminima B skupine krumpir, orasi, grah, losos, jaja i zobene pahuljice.

Avokado

Avokado je svoju slavu doživio prije nekoliko godina, no danas se čini da nema kuhinje bez barem povremeno nekog jela s njim. Osim široke mogućnosti pripreme, s pravom je popularan i zbog svoje bogate nutritivne vrijednosti.

Sadrži puno zdravih masti, kao i vitamine E, K i C. Potonji pomažu u održavanju normalne razine estrogena. Osim toga, sadrži i tvar koja se zove beta-sitosterol, koja pomaže u regulaciji hormona i smanjenju upale u tijelu.

Kako ga vi najradije pripremate?

Riba

Riba je bogat izvor omega-3 masnih kiselina. Osim što smanjuje upale, također pomažu u regulaciji hormona i reguliranju menstrualnog ciklusa. Preporučam da nekoliko dana u tjednu na svoj jelovnik uvrstite losos, sardine ili neku drugu masniju ribu.

Brokula i slične namirnice

Kako bi se podržalo zdravlje i funkcija jetre, preporuča se unos svih namirnica iz skupine križnica za regulaciju hormona; brokula, kelj, cvjetača, prokulica i korabica.

No, po svojim pozitivnim svojstvima među njima svakako prednjači brokula. Da vidimo zašto.

Osim što brokula sadrži sulforafan koji značajno potpomaže rad i detoksikaciju jetre, bogata je i kalijem, kalcijem i magnezijem koji pomaže da se osjećate bolje u danima prije menstruacije.

Hrana bogata vlaknima

Namirnice bogate vlaknima spominjem uglavnom zato što pomažu pri pražnjenju crijeva, a time i izbacivanju viška hormona, posebice estrogena.

Vlaknima su bogate zobene pahuljice, bademi, integralni kruh, lješnjaci, mahunarke i voće (jabuke, šljive, banane).

Fermentirana hrana

Ako želite voditi računa o ravnoteži hormona, morate voditi računa i o ravnoteži dobrih i loših bakterija u crijevima zbog vrlo važne uloge u regulaciji hormona. U crijevima se, između ostalog, odvija i metabolizam estrogena.

Pogledajte...

Kada estrogen obavi svoj posao, pohranjuje se u jetri, koja ga kasnije šalje u crijeva, odakle se može izlučiti iz tijela.

Međutim, ako vaša crijevna mikrobiota nije u ravnoteži, može doći do reaktivacije estrogena. To znači da estrogen koji je trebao biti eliminiran ponovno ulazi u krvotok. Dakle, u krvotoku nema samo estrogena, koji bi tu bio prirodno, već i estrogena koji bi trebalo ukloniti iz tijela. Odjednom je u vašem tijelu previše ovog ženskog hormona.

Stoga je vrlo važno voditi računa o zdravlju svojih crijeva i na svoj jelovnik uvrstiti fermentirane namirnice kao što su:

▫️ miso
▫️ kimchi
▫️ kiseli kupus
▫️ kombucha
▫️ kefir ili jogurt

Nar

Nar je bogat antioksidansima i tvarima koje se u tijelu ponašaju vrlo slično ženskom prirodnom estrogenu. Zato je popularna namirnica kada je riječ o regulaciji hormonalne neravnoteže, između ostaloga kažu da je posebno učinkovita u ublažavanju promjena raspoloženja prije menstruacije. Osim toga, djeluje i protuupalno.


Biljke su učinkovite u regulaciji ravnoteže hormona

Sigurna sam da će vam gornji popis namirnica pomoći, ali u isto vrijeme razumijem da ne možete stalno na jelovniku imati samo te namirnice (pogotovo ako nijednu ne volite).

Jeste li znali da si i kod hormonalne neravnoteže na potpuno prirodan način možete pomoći biljkama?

Najučinkovitija i najpopularnija među njima je maca, biljka koja dolazi iz Perua. Zbog svoje bogate nutritivne vrijednosti, posebice aminokiselina, smatra se biljkom koja učinkovito regulira razinu estrogena, a time i ravnotežu ženskih hormona. Osim toga, povećava razinu energije, libido, fokus i jača zdravlje.

Teško ćete uspjeti u uzgoju u svom kućnom vrtu jer naše podneblje nije pogodno za njen rast, ali možete je uživati u obliku dodataka prehrani.

Pripazite da odaberete macu koja je želatinizirana, što znači da je škrob uklonjen tijekom procesa kuhanja. Ne samo da je to čini 5x jačom, nego u isto vrijeme osigurava da maca ne uzrokuje probavne probleme.


Povezani proizvodi
background
Bio Želatinizirana Maca
120 KAPSULA
Dostupno

/ Dovoljno za: 2-4 mjeseca / 0,15€ - 0,29€ dnevno

Bio Maca je posebno namijenjena ženama s neredovitim ciklusima, bolnim mjesečnicama, izraženim predmenstrualnim sindromom ili onima koje se bore protiv dugotrajnog izostanka mjesečnice. Želatinizirana maca je čak 5x snažnija od obične, a ujedno prisnija do probavnog sustava i lakša za konzumaciju. Maca je adaptogena biljka koja potječe iz Perua. Jedna je od neizostavnih supernamirnica za regulaciju estrogena i hormonske neravnoteže kod žena. 

Od €18,90
Pročitajte ostale blogove
KAKO SE RIJEŠITI UPALA INTIMNOG PODRUČJA
Svaka žena se barem jednom u životu susretne s vaginalnom upalom. Članak je pripremila Alison Kogoj, licencirana savjetnic...
ZNAČAJ ZDRAVE CRIJEVNE MIKROBIOTE U TRUDNOĆI
"Konzumacija mikrobioloških kultura (probiotika) tijekom trudnoće sigurna je, a zbog brojnih pozitivnih učinaka i preporu...
8 NAMIRNICA KOJE POMAŽU U RAVNOTEŽI ŽENSKIH HORMONA
Hormoni su tvari koje upravljaju vašim zdravljem i dobrobiti. Sve dok su u ravnoteži i glatko obavljaju svoje zadatke, obi...