ZNAČAJ ZDRAVE CRIJEVNE MIKROBIOTE U TRUDNOĆI

"Konzumacija mikrobioloških kultura (probiotika) tijekom trudnoće sigurna je, a zbog brojnih pozitivnih učinaka i preporučljiva", naglašava Ana Zrimšek, stručnjakinja za područje prehrane žena tijekom začeća, trudnoće i poslije poroda.

Trudnoća je bez sumnje jedno od najčarobnijih i najposebnijih razdoblja u životu žene. Ali sa sobom donosi puno više od kupnje slatke odjeće, planiranja dječje sobe i maženja trbuščića.

Trudnoća mijenja hormonalnu sliku žene, a time i njezino fizičko tijelo, funkcioniranje imunološkog sustava, crijevnu i vaginalnu mikrobiotu te opće raspoloženje i dobrobit.

Kakve promjene očekujemo u trudnoći


Debljanje i zadržavanje vode

Trudnoću karakterizira debljanje; nekoliko kilograma na račun djeteta, nešto na račun masnih zaliha koje tijelo pohranjuje, volumen krvi se povećava, a mnoge trudnice također zadržavaju vodu.

Zadržavanje vode je upravo posljedica viška tjelesne težine, koja usporava cirkulaciju krvi i tjelesnih tekućina, posebice u nogama. Zbog toga tijelo zadržava više vode, a trudnice to doživljavaju kao oticanje ruku, nogu ili čak lica.

4 savjeta kako si možete pomoći u tome:


▫️ dobro se odmorite;
▫️ nemojte predugo stajati;
▫️ ograničite unos kofeina i soli;
▫️ povećajte unos kalija.

Vid, miris i okus

Tijekom trudnoće može doći do pogoršanja vida, a kod nošenja kontaktnih leća može se povećati osjetljivost očiju. Trudnice također često doživljavaju povećanje očnog tlaka.

Još jedna vrlo česta i "stereotipna" promjena je u mirisu i okusu.

Zanimljivo je da trudnica može odoljeti hrani koju je prije najviše voljela, a pritom osjeti miris nečega što nikada prije nije jela.

Jaki mirisi također mogu izazvati mučninu zbog povećane osjetljivosti.

Koža, kosa i nokti

Promijenjeni izgled kože te zdravlja kose i noktiju tijekom trudnoće posljedica je hormonalnih promjena. Stanje kose, noktiju i kože može ići u dva potpuno suprotna smjera; ili žena odjednom ima sjajnu kožu, bujnu kosu i duge, jake nokte, ili je koža puna nečistoća, kosa obilno opada, a nokti su potpuno lomljivi.

Najpoznatija kožna promjena svakako su strije. One su uzrokovane kombinacijom istezanja kože i hormonalnh promjena koje utječu na elastičnost kože.

Do trećeg tromjesečja strije se pojavljuju kod 90% žena, najčešće na trbuhu i grudima. Strije nikada ne nestanu u potpunosti, ali često izblijede do boje kože i nestanu nakon poroda.

Promjene u kardiovaskularnom i dišnom sustavu

Tijelo tijekom trudnoće radi punom parom. Povećava se volumen krvi (do 50%) i otkucaji srca, a značajno se povećava i potreba za kisikom. Sluznica gornjeg dijela probavnog trakta postaje dobro prokrvljena, što može utjecati na lošu prolaznost nosa ili čak promjenu glasa.

Trudnoću također može pratiti osjećaj nedostatka zraka. Taj je osjećaj najčešći u trećem tromjesečju, no može se javiti i ranije (na to utječe i pritisak maternice na pluća i druge organe).

Najčešće i najintenzivnije promjene događaju se na polju hormona.

Žena u jednoj trudnoći proizvodi više estrogena nego u cijelom životu

 

Iako je pozitivan test na trudnoću prekretnica kada žena sazna da je trudna, trudnoća zapravo počinje mnogo ranije.

Odmah nakon oplodnje jajašca počinje se oslobađati hormon hCG (Human Chorionic Gonadotrophin). To je hormon koji čini test pozitivnim (ako je došlo do oplodnje). Luči se samo tijekom trudnoće, a stvaraju ga stanice koje tvore i posteljicu. Promatrajući njegovu vrijednost, moguće je predvidjeti različite ishode trudnoće, na primjer višeplodnu trudnoću ili pogrešnu procjenu začeća. Na njegovu količinu nije moguće utjecati, osim lijekovima. Na početku trudnoće raste u krvi i obično se udvostručuje svaka 72 sata.

Visoka razina hCG hormona u prvim tjednima može (između ostalog) uzrokovati češće i jače jutarnje mučnine. Nakon 12. tjedna njegovo se izlučivanje stabilizira, pa slabost često nestaje upravo u tom razdoblju.

Hormon hCG nije važan samo zbog rezultata testa. Također je odgovoran za proizvodnju progesterona i estrogena u jajnicima koji imaju iznimno važne zadaće tijekom trudnoće.


Različiti zadaci, zajednički cilj: sigurna i zdrava trudnoća

Estrogen i progesteron su glavni hormoni trudnoće. Imaju vrlo različite zadaće, no zajednička im je briga za sigurnu i zdravu trudnoću, dobrobit trudnice i ploda te priprema tijela za porod i razdoblje nakon poroda.

Estrogen u trudnoći brine za:

▫️ rast i razvoj organa te drugih tjelesnih sustava,
▫ proizvodnju hormona u nadbubrežnoj žlijezdi fetusa,
▫️ osjetljivost maternice na oksitocin,
▫️ proširenje mliječnih kanala u dojkama.

Progesteron se tijekom trudnoće brine za:

▫️ sprječavanje prerane kontrakcije zidova maternice;
▫️ opuštanje glatkih mišića;
▫️ prihvaćanje djetetovog tijela odnosno DNK djeteta.

Osim estrogena i progesterona, važnu ulogu u trudnoći imaju i relaksin (opuštanje mišića i tkiva u tijelu), prolaktin (hormon koji daje stimulaciju za nastanak mlijeka) i oksitocin (hormon ljubavi odgovoran za vezu između majke i djeteta).

Unatoč činjenici da su hormoni ključ sigurne i uspješne trudnoće, oni mogu biti odgovorni i za neke neugodne simptome koji često prate trudnoću.

Intenzivne promjene na tijelu donose i brojne neugodne probleme

 

Estrogen i progesteron, između ostalog, utječu na promjene u crijevnom mikrobiomu, čime utječu na zdravlje, dobrobit i uređenu probavu.

Najčešći problemi koji muče trudnice su:


Problemi s probavom

Uz jutarnje mučnine, probavni problemi jedna su od najčešćih neugodnosti s kojima se trudnice susreću. Kao da zatvor, nadutost i vjetrovi nisu dovoljni, može doći i do žgaravice i nadimanja.

Vaginalna upala

Zbog promjena u imunološkom sustavu, razinama glikogena i hormona estrogena, vaginalne gljivične infekcije posebno su česte među trudnicama. Uz vaginalnu infekciju može doći i do bakterijske infekcije vagine. Gljivične i bakterijske infekcije praćene su vrlo neugodnim simptomima.

Niti jedna od ovih upala sama po sebi ne predstavlja ozbiljnu prijetnju trudnici ili plodu, ali svaku vaginalnu infekciju dobro je što prije izliječiti (ili još bolje spriječiti).

Upala mjehura

Može se dogoditi da se žena do trudnoće nikada ne susretne s infekcijom mokraćnog mjehura, a tada je dobije već u prvim tjednima. Razlog leži u činjenici da, baš kao i vaginalne, promjene tijekom trudnoće utječu i na crijevnu floru, a time i na mokraćni trakt.

Ako kod upala rodnice nema razloga za paniku, više neugodnosti u trudnoći mogu izazvati infekcije mokraćnog sustava. Svaku upalu mokraćnog mjehura potrebno je što prije izliječiti, no još je važnije voditi računa o prevenciji koja može pomoći u sprječavanju takvih upala.

Liječenje antibioticima

Kao da to nije dovoljno, trudnoća može dovesti do upale ili bolesti koja zahtijeva liječenje antibioticima. Često se radi o upali mjehura, te mastitisu nakon poroda i tijekom dojenja. Liječnik propisuje antibiotike koji su sigurni i za trudnicu i za dijete, a tijekom liječenja posebno je važno podupirati tijelo, posebice crijeva. Antibiotici uništavaju crijevnu mikrobiotu, što može uzrokovati navedene ali i niz drugih problema.

A što je zajedničko svim tim problemima? Poremećena crijevna mikrobiota.

Njega o tijelu s naglaskom na trbuhu vrlo je važna kako biste se dobro osjećali tijekom trudnoće


Milijuni bakterija koje žive u crijevima ne samo da se brinu za pravilnu probavu i sprječavanje upala, već imaju i čitav niz drugih zadataka koji utječu na zdravlje i dobrobit tijekom trudnoće:

ANA ZRIMŠEK: "Zdravlje crijeva kod trudnica je izuzetno važno!"

 

Važnost zdravih crijeva tijekom trudnoće ističe i Ana Zrimšek, stručnjakinja na području prehrane žena tijekom začeća, trudnoće i postporođajnog razdoblja te kreatorica Instagram profila @prehranazadva.

"Osim što su zdrava crijeva i mikrobiomi koji se u njima nalaze usko povezani sa snagom imunološkog sustava, utječu i na tijek trudnoće. Neadekvatan omjer "dobrih" i "loših" bakterija povećava rizik od:

▫️ prijevremenog poroda,
▫️ razvoja preeklampsije,
▫️ gestacijskog dijabetesa i
▫️ prekomjernog dobivanja na težini tijekom trudnoće.

Bakterije u našem probavnom sustavu također utječu na apsorpciju hranjivih tvari čije su potrebe tijekom trudnoće dodatno povećane zbog brige o plodu."

Osim brige o imunološkom sustavu, sigurnom tijeku trudnoće i pravilnoj probavi, briga o crijevnoj mikrobioti važna je iz još jednog razloga:

"Osim utjecaja na tijek trudnoće, mikrobiom majke utječe i na mikrobiom djeteta. Suprotno dosadašnjem mišljenju, kada se vjerovalo da je maternica sterilna i da beba prvi put dolazi u kontakt s bakterijama tijekom vaginalnog poroda, znanstvenici su otkrili da se bebin mikrobiom formira već tijekom gestacije. Osim zdravlja, pravilan razvoj djetetovog mikrobioma utječe i na njegovu sklonost razvoju alergija i kožnih problema."

Briga za zdrava crijeva tijekom trudnoće

 

"Na zdrav mikrobiom najviše utječe prehrana", naglašava Ana.

"Kada je u pitanju regulacija crijevne mikrobiote, preporuča se hrana bogata:

▫️ topivim vlaknima (zob, banana, brokula, mrkva...),
▫️ probioticima (kefir, jogurt, kimchi, fermentirano ukiseljeno povrće),
▫️ prebioticima (manje zrele banane, češnjak, šparoge, luk, mahunarke).

Preporuča se i izbjegavanje prerađene hrane, pržene hrane, alkohola i hrane s visokim udjelom šećera.”

Osim prehrane, na mikrobiotu utječu i genetika, izloženost stresu, navike spavanja i naravno sama trudnoća.

Što još možete učiniti za zdravu i uravnoteženu crijevnu mikrobiotu osim promjene prehrane?

Dodatna potpora crijevima s korištenjem probiotika

 

Ana ističe: "Korištenje mikrobioloških kultura (probiotika) tijekom trudnoće sigurno je, a zbog brojnih pozitivnih učinaka i preporučljivo. Budući da zdrava crijeva utječu na plodnost muškaraca i žena te na kvalitetu mlijeka, konzumacija je preporučljiva i sigurna tijekom trudnoće i dojenja."

Ovdje je važan i odabir odgovarajuće mješavine mikrobioloških kultura.

Preporuča se da imaju što više različitih sojeva i što više živih bakterija. U trudnoći se posebno preporučuje odabir probiotika koji sadrže (između ostalog) sojeve bakterija koje se nalaze u rodnici (Lactobacillus Acidophilus). 

Ovo je važno iz dva razloga:


1. Omjer u korist dobrih bakterija smanjuje razmnožavanje loših bakterija. Među njima je Streptococcus skupine B, vrsta bakterije koja se može prenijeti na bebu od rođenja i imati ozbiljne posljedice.

2. Kada dijete prolazi kroz porođajni kanal ono se "zarazi" bakterijama koje se nalaze u majčinoj rodnici, pa je naravno dobro da je tu ravnoteža izrazito u korist dobrih bakterija.

Natal Biotic mikrobiološke kulture kreirane za trudnice i dojilje


Natal Biotic je mješavina mikrobioloških kultura i Actazina, ekstrakta zelenog kivija koji podržava zdravlje i dobrobit tijekom trudnoće i postporođajnog razdoblja.

Actazin pomaže u kolonizaciji mikrobioloških kultura. Sastoji se od prebiotika (hrana za probiotike), polifenola, jedinstvenog enzima kivija aktinidina i netopivih vlakana.

Opskrbljuje probavni sustav hranjivim tvarima koje pomažu redovitom pražnjenju crijeva i time pomažu u sprječavanju zatvora. Budući da sadrži prebiotike, polifenole i netopiva vlakna, hrana je za mikrobne kulture, čime se poboljšava crijevna flora i omjer dobrih i loših bakterija.

Njegov jedinstveni enzim, aktinidin, djeluje u gornjem dijelu probavnog trakta, pomaže u razgradnji određenih proteina i time ublažava osjećaj punog želuca.

Osim toga, Natal Biotic sadrži i mješavinu 6 pomno odabranih sojeva koji posebno podržavaju zdravlje žena u ovom prekrasnom, ali osjetljivom razdoblju. Reguliraju crijevnu i vaginalnu mikrobiotu te potiču zdravu probavu i dobru apsorpciju hranjivih tvari.

5 razloga za konzumaciju Natal Biotica


Jača imunološki sustav majke i djeteta

Više od 70% stanica imunološkog sustava nalazi se u crijevima. Briga o zdravoj crijevnoj mikrobioti pozitivno utječe na imunološki sustav majke i djeteta.

Regulira probavu

Mikrobiološke kulture s dodatkom ekstrakta kivija potiču probavu i rad crijeva te sprječavaju zatvor.

Potiče stvaranje vlastitog folata u tijelu

Odabrani sojevi mikrobioloških kultura potiču tijelo na proizvodnju vlastitih folata.

Podupire tijelo nakon poroda

Zdrava crijevna mikrobiota pridonosi boljoj apsorpciji hranjivih tvari, regulaciji glukoze u krvi i snažnom imunološkom sustavu koji pruža ključnu potporu organizmu tijekom dojenja i oporavka nakon poroda.

Pomaže u sprječavanju upale vagine i mjehura

Pomaže u sprječavanju upale vagine i mjehura. Upale rodnice i mokraćnog mjehura često su uzrokovane bakterijama koje tamo dospiju iz crijeva. Ravnoteža u crijevnoj mikrobioti tako je važan dio sprječavanja neugodnih upala.


Naša preporuka
background
Natal Biotic
30 KAPSULA
Dostupno

/ Dovoljno za: 1 mjesec / 0,77€ dnevno

Natal Biotic je mješavina mikrobioloških kultura za trudnice i dojilje. Sadrži Actazin, ekstrakt zelenog kivija i 6 odabranih sojeva koji podupiru zdravlje crijevne flore, apsorpciju hranjivih tvari, potiču tjelesnu proizvodnju prirodnih folata i pomažu u jačanju imunološkog sustava.

 

Od €23,90
Pročitajte ostale blogove
KAKO SE RIJEŠITI UPALA INTIMNOG PODRUČJA
Svaka žena se barem jednom u životu susretne s vaginalnom upalom. Članak je pripremila Alison Kogoj, licencirana savjetnic...
ZNAČAJ ZDRAVE CRIJEVNE MIKROBIOTE U TRUDNOĆI
"Konzumacija mikrobioloških kultura (probiotika) tijekom trudnoće sigurna je, a zbog brojnih pozitivnih učinaka i preporu...
8 NAMIRNICA KOJE POMAŽU U RAVNOTEŽI ŽENSKIH HORMONA
Hormoni su tvari koje upravljaju vašim zdravljem i dobrobiti. Sve dok su u ravnoteži i glatko obavljaju svoje zadatke, obi...