GINEKOLOGINJE, STRUČNJAKINJE I INFLUENCERICE SU PROGOVORILE O INTIMNIM INFEKCIJAMA

Zašto se sramimo vlastitih iscjedaka, odakle nam ideja da smo nešto pogriješile ako dođe do intimne infekcije i kako komunicirati s partnerom o tim stvarima?

"Dok god se sramimo intimnog zdravlja, nećemo biti snažne!"

Susret u sklopu događanja „U ženskom tijelu'', kojeg organiziramo u Sloveniji u Carnium Botanicalsu s ciljem podizanja svijesti o zdravlju ženskog intimnog područja, otvorio je mnoga pitanja o kojima bi žene trebale razgovarati češće i opuštenije. Zašto se sramimo vlastitih iscjedaka, odakle nam ideja da smo nedje pogriješile ako dođe do intimne infekcije i kako komunicirati s partnerom o tim stvarima? 


Negativne konotacije i zabranjene teme intimnog zdravlja

"O, fuj!", "Odvratno!", "Zašto objavljujete takve gluposti?!" - samo su neki od komentara koje dobivamo na edukativne sadržaje o gljivičnim infekcijama i ženskom intimnom zdravlju. Iako mislimo da smo danas otvoreniji i da se više ne sramimo svog tijela, očito nije tako. Na susretu je tezu o sramu i strahu s kojim žive žene potvrdila i ginekologinja mag. Mili Lomšek Vidmar. Istaknula je da žene koje prvi put dožive infekciju ili sumnjaju na neku spolno prenosivu bolest, često u ordinaciju ulaze suzdržane, rijetko govoreći, pogleda uprtog u pod. Njezina glavna poruka ohrabrenja svim ženama je: "Niste same." Nismo same. Statistike potvrđuju da se više od polovice žena barem jednom u životu susreće s infekcijom. Međutim, važno je rano prepoznavanje i pravilno liječenje.

Infekcijama su najviše izložene žene u reproduktivnoj dobi

Pitali smo mag. Mili Lomšek Vidmar koje su žene sklonije infekcijama i što učiniti u slučaju kronične gljivične upale? Ginekologinja kaže da ne postoje pravila pri infekcijama - mogu se pojaviti kod djevojčica ili starijih žena (nije spolno prenosiva bolest!). Ipak, najviše su pogođene žene u dobi od 20 do 40 godina jer je riječ o kombinaciji faktora - stresa, mijenjanju partnera, fluktuirajućih hormona i brzog načina života. Naglašava da je prva faza liječenja u akutnom stanju potrebna s farmaceutskim pripravcima (posebno kod ozbiljnijih infekcija, posjet ginekologu je nužan), ali svakako treba podržati liječenje odgovarajućim prehrambenim dodacima koji podržavaju obje mikrobiote istovremeno - crijevnu i intimnu - poput našeg "bestsellera", Her Biotic.

Intimna mikrobiota mora se stalno održavati

Lijekovi se koriste za liječenje trenutnog, akutnog stanja. No, kako bi se dugoročno riješile intimne infekcije (osobito kad se ponavljaju), potrebno je sagledati način života pojedinca. O tome je na susretu govorila Simone Godina, certificirana integrativna zdravstvena trenerica za hormonsku ravnotežu. Prehrana, stil života i sve one "sitnice" koje se zbrajaju određuju hormonsku (ne)ravnotežu i procese koji se odvijaju u tijelu.

Kada govorimo o intimnom zdravlju, ne možemo zanemariti crijeva jer su ova dva sustava povezana. Intimna mikrobiota kopira ili imitira sve što se događa u crijevima.

Kada zbog previše slatkih grijeha, prerađene hrane i nedovoljno vlakana (koji pomažu u izlučivanju viška estrogena, kako kaže Simone Godina), te nedostatka zdravih masti i hranjivih tvari - proširi se poznata kvasovka Candida, tada se sve poremeti u tijelu. Gljivične infekcije su pokazatelj preaktivne Candide. A ravnoteža se ne stvara preko noći ili jednom čudesnom tabletom. O tome moramo brinuti cijelo vrijeme - pravilnom prehranom, tehnikama oslobađanja od stresa, pomoć stručnjaka (ginekolog i nutricionist) te odabranim dodacima prehrani - posebice kvalitetnim probioticimaZnanje, prave informacije i stručni savjeti prvi su koraci do osnaživanja


Sve dok okrećemo glavu od problema, nikada ih nećemo riješiti. I sve dok same žene osjećaju otpor prema intimnom zdravlju, infekcija će trajati. U znanju je moć – posebno kada je riječ o razumijevanju vlastitog tijela. Ako imate posla s infekcijama, prije svega su vam potrebne prave, autentične, odabrane informacije, kakve dobivate od gore navedenih stručnjakinja. Sljedeći korak je napraviti potrebne promjene u životu i otvoriti se potencijalnim dobrobitima dodataka prehrani za balansiranje crijeva i hormona. Pomaže vam i zajednica žena koje glasno govore o svojim iskustvima – jedna od njih je influencerica i modna dizajnerica Nika Urbas koja je na susretu otvoreno podijelila svoju priču i iskustva s infekcijom. „Infekcije oduzimaju ženi svaku slobodu! Svaki odlazak na WC je bolan, pritiska i boli tijekom sportskih aktivnosti, želja za intimnošću nestaje, a cijelo vrijeme samo razmišljam kada će ovaj pakao završiti!“ - prisjeća se svojih potoškoća Nika, koja je danas vjerna Her Bioticu.

Her Biotic mi pomaže kod probave i neugodnih infekcija. Ta izvrsna mješavina, osmišljena kako bi uspostavila zdravu pH ravnotežu u ženskom tijelu, promijenila mi je život. Nisam više naduta, nemam više infekcija i osjećam se bolje."

Uloga kvalitetnih prehrambenih dodataka u intimnom zdravlju

U Carnium Botanicalsu stvaramo više od visokokvalitetnih dodataka prehrani namijenjenih zdravlju žena. Stvaramo pokret, razbijamo mitove, educiramo i povezujemo žene u zajednicu. "Nisi sama!" moto je kojim osnažujemo žene kada je u pitanju intimno zdravlje.

Dodaci prehrani nisu zamjena za zdravu prehranu, ali sudeći prema tisućama izjava zadovoljnih korisnica, velika su pomoć u prevladavanju ženskih problema. Dodatak prehrani kojem žene širom Europe vjeruju, s vodećim utjecajnim osobama na čelu, je Her Biotic, jedinstvena probiotička mješavina stvorena za žene i njihove specifične potrebe.


Pročitajte ostale blogove
ISKUSTVA KORISNICA HER BIOTIC DODATKA PREHRANI: 7 ŽENA, 7 PRIČA
Ponavljaju li vam se problemi s gljivičnim i bakterijskim infekcijama, upalama mokraćnog mjehura i neugodnim osjećajem "ta...
8 NAMIRNICA KOJE POMAŽU U RAVNOTEŽI ŽENSKIH HORMONA
Hormoni su tvari koje upravljaju vašim zdravljem i dobrobiti. Sve dok su u ravnoteži i glatko obavljaju svoje zadatke, obi...
KAKO SE RIJEŠITI UPALA INTIMNOG PODRUČJA
Svaka žena se barem jednom u životu susretne s vaginalnom upalom. Članak je pripremila Alison Kogoj, licencirana savjetnic...